Годината е 1959-а. Най-известната певица в света -  Мария Калас,

...
Годината е 1959-а. Най-известната певица в света -  Мария Калас,
Коментари Харесай

Още веднъж за любовта на Калас и Онасис

Годината е 1959-а. Най-известната певица в света -  Мария Калас, е на 36 и е постигнала всичко в живота на една оперна примадона – кариера, милиони, популярност, жилища в международни столици... Постигнала го е сама, с подарък от Бога – непостижим глас, само че и с голям труд. От живота ѝ дотук мъчно може да излезе трогателен разказ – израснала без татко, изхранвала като момиче майка си и по-малката си сестра, пеейки на немските бойци в кръчмите на Атина, след това следване в Атинската консерватория, ранен брак с близо 30 години по-възрастния импресарио Менегини. Концерт след концерт, сцена след сцена, град след град, роля след роля... Живот лъжливо спокоен, еднакъв, изпълнен с труд и лишен от житейски страсти.   Докато един ден среща мъжа! Мъжът, който превзема мислите ѝ, изважда нескрито потисканите фантазии за същинско семейство и за деца. Той открива дамата Мария. Мъжът, който поставя в краката ѝ себе си. А Мария с подготвеност изоставя всичко, за което се е борила и трудила, с цел да го следва в живота.



Аристотел Онасис вижда Мария Калас на сцената и взема решение – тази жена е за него. Нищо, че е привързан и има две деца – бракът му не може да се назова благополучен. И правилен на предприемаческия си метод, донесъл му славата на най-богатия мъж на планетата, се впуска в деяние. Издейства си предложения за вечери, посещава концерти, до момента в който най-накрая Мария и нейният брачен партньор одобряват поканата за странствуване с неговата превъзходна яхта. Оттам насетне Аристотел, внимателен, непоказен, изчакващ, съумява да покори за цялостен живот непокорната Мария.

„ Мария Калас “ - най-новият разказ на „ Емас “ в тематичната сбирка „ Музи “, е за любовта на най-великата оперна дива на всички времена и изобилно богатия грък, една от най-емблематичните двойки на XX век. Авторката Мишел Марли безапелационно вдъхва живот на двете изумителни персони и на техните дръзки и трагични връзки и ни придвижва в по-бляскави, по-автентични времена. 



На 16 септември 1977 година сърцето на Мария Калас стопира да бие – единствено 12 месеца след гибелта на мъжа на живота ѝ. 12 месеца, прекарани в доброволна изолираност, в мемоари и тъга. Калас е единствено на 53. „ Няма роля за женски глас, която Мария Калас не може да изпее “, настояват музикалните критици. Хиляди страници са изписани за качествата на гласа, за театралното наличие, хубостта, емоционалността на тази жена, обожествявана и до през днешния ден от ценителите на оперното изкуство. Ала за нея смисълът на живота е нейната обич - Аристотел Онасис. И може би неслучайно Мария Калас умира от инфаркт - изстрадалото ѝ сърце отхвърля повече да поддържа живота.

Зад името Мишел Марли се крие немската писателка Микаела Яри, щерка на композитора Михаел Яри и на известна манекенка от 50-те години на предишния век. Прекарала огромна част от живота си в Париж, с помощта на татко си – израснала в света на киното и музиката, и с помощта на майка си – получила достъп до света на висшата мода, през днешния ден авторката усеща Франция като част от своя живот. С този псевдоним авторката издава към този момент пет биографични романа за известни дами в изкуството, и петте стават бестселъри в Германия и отвън рамките ѝ. Българските читатели познават  „ Мадмоазел Коко и ароматът на любовта “, „ Мадам Пиаф и песента на любовта “, „ Роми и пътят към Париж “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР